Ce birouri închiriază companiile de IT&C, BPO și outsourcing

Câte companii din domeniul tehnologiei, IT&C, BPO și outsourcing închiriază birouri și ce fel de spații aleg: cu suprafețe de la 75 mp la 13.000 mp

Mai mult de jumătate din totalul spațiilor de birouri închiriate anul trecut (52%) au fost tranzacționate de companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO, care angajează masiv în această perioadă. În total, 84 companii IT&C, outsourcing și BPO au realizat tranzacții de închiriere birouri noi, la nivelul întregii țări, iar aproape trei sferturi din acestea (59 companii) au ales Bucureștiul. La acestea se mai adaugă încă 20 companii din IT&C, outsourcing și BPO care și-au reînnoit contractele de închiriere în spațiile existente.

Se observă astfel o ușoară creștere față de anul trecut, când 47% din tranzacțiile de închiriere și preînchiriere au implicat astfel de companii.

„Companiile în care tehnologia are un cuvânt de spus și angajează tineri, din IT&C, outsourcing și BPO, sunt cele mai active pe piața birourilor și continuă să se extindă, atât în București, cât și celelalte mari centre universitare: Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov. In 2016, desi implicând un număr mai mic de tranzacții (25 față de 59), orașele din afara Capitalei au atras o suprafață totală tranzacționată aproape egală cu suprafață tranzacționată în București (60.000 mp față de 78.000 mp). Acest lucru a fost posibil in contextul dublarii suprafeței medii tranzacționate în astfel de orașe (unde a fost de 2.500 mp), față de București (1.300 mp)”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

La nivelul întregii țări, în 2016, 84 companii cu domenii IT&C, outsourcing și BPO au închiriat birouri. Suprafețele implicate sunt foarte variate, începând de la 75 mp, cât a iData în clădirea de birouri Union 2 din București, până la 13.000 mp, cât a închiriat Amazon în Iași. Cele mai multe companii – 54 dintr-un total de 84 – au închiriat spații de birouri sub 1.000 mp.

Ca stoc închiriat însă, segmentul de spații între 3.000 – 5000 mp au înregistrat cel mai mare volum de tranzacționare, aprox. 46.000 mp, reprezentând 33% din total; restul segmentelor au avut ponderi între 15% – 18% (grafic mai jos).

grafic_birouri_IT_2016_suprafete_Esop
Se remarcă faptul că ambele tranzacții de închiriere de peste 10.000 mp în spații noi de birouri, fără reînnoiri, s-au situat în afara Capitalei.

Compania ESOP Consulting a mediat 15% din tranzacțiile din domeniile IT&C, BPO și outsourcing

În total, în 2016, ESOP a oferit consultanță pentru 11 companii din domeniile IT&C, BPO și outsourcing. Printre companiile care și-au găsit sedii de birouri prin ESOP s-au numărat Harman, care a închiriat un spațiu de birouri de 7.700 mp, Adore Me, care a închiriat o suprafață de 900 mp și Asentiel, tot cu o suprafață de circa 900 mp.
În 2017, Tellence și-a extins spațiul prin intermediul ESOP și se duc negocieri pentru tranzacții de birouri care ar putea însuma peste 15.000 mp, unde cererea provine din domeniile de tehnologie și suport.

Ce clădiri de birouri au ales IT-iiștii și echipele de suport

În București, cele mai multe companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO au ales clădiri de birouri ultramoderne, aflate în proiecte noi, în curs de livrare sau aflate încă în construcție, precum Afi Park, Green Court, Oregon Park, Metroffice și Orhideea Towers. Au fost însă chiriași din aceste domenii care au ales centre de birouri din a doua generație, dar foarte bine poziționate (precum Charles de Gaulle, America House, Europe House, Iride Park), eliberate de curând.

Printre proiectele care au atras atenția unui număr mare de chiriași se numără Green Court (opt tranzacții), AFI Park, cu fazele 4 și 5 (șase tranzacții), Iride Business Park (patru tranzacții), Oregon Park (două tranzacții), Sky Tower (două tranzacții).

Alte clădiri de calitate alese pentru a găzdui angajați din domeniile IT&C și outsourcing au mai fost Metroffice, Orhideea Towers, Polonă 68, Maria Rosetti Tower și Globalworth Tower.

În țară, companii din domeniile IT&C și outsourcing au ales tot clădiri noi de birouri, precum OpenVille, The Office, Palas Iași, Coresi Park și Liberty Technology Park.

„Piața birourilor este considerată, într-o anumită măsură, un barometru al evoluțiilor economice și în momentul de față ea ne transmite semnale că se prefigurează o dezvoltare organică, la nivelul marilor orașe ale României.

În acest fel companiile beneficiază de o mai mare eficiență a costurilor de funcționare și atrag mai mulți tineri talentați, din mai multe zone universitare din țară. Pentru acești tineri apar astfel mai multe oportunități de creștere profesională și beneficii economice, care antrenează mai multe industrii, cum ar fi cea a construcției de apartamente, servicii medicale private, învățământ. Nu vorbim de un trend de câțiva ani, ci de o direcție pe termen mediu și lung”, consideră managerul ESOP, Alexandru Petrescu.

.
Daca ai nevoie de servicii de consultanță imobiliară, ne-ar face plăcere să ne cunoaștem! Trimite-ne un email și revenim în maxim 24 de ore:[contact-form-7 404 "Not Found"]


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Piața spațiilor de birouri în trimestrul trei a fost trasă în sus de renegocieri


În trimestrul trei din 2020, abia încheiat, piața închirierilor de birouri a cumulat 56.730 mp și s-a apropiat ca volum de același trimestru din 2019, reprezentând circa 88% din acea perioadă, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting. Pentru mai mult de jumătate dintre aceste spații, chiriașii au preferat să rămână în aceleași clădiri […]


Citeste mai mult

Tranzacțiile mari de birouri, de peste 10.000 mp au fost realizate doar de companii din domeniile IT&C și Financiar, în 2019


• Împărțirea pieței de birouri după mărimea spațiilor noi tranzacționate: marii chiriași de birouri au dominat piața în 2019, în București, segmentul tranzacțiilor cu suprafețe de peste 10.000 mp cumulând cel mai mare volum de spații noi tranzacționate • 75% din marii chiriași au fost din domeniul IT&C și 25% din domeniul Financiar Șapte tranzacții […]


Citeste mai mult

Cum s-ar îmbunătăți condițiile de lucru la birou pentru 200.000 angajați din București


În București, peste 200.000 de angajați lucrează în clădiri de birouri construite de firme private, care au o vechime mai mare de 10 ani și peste 250.000 de angajați sunt în clădiri de birouri inaugurate în ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de compania imobiliară ESOP Consulting l CORFAC International. Chiriașii caută clădiri noi […]


Citeste mai mult

Adaugati un comentariu nou

*/ ?>