Care sunt semnele că trebuie să îți cauți un birou nou

V-ați întrebat vreodată când este bine să vă mutați cu biroul? Iată câteva semne care vă arată că spațiul actual de birouri nu mai este bun pentru compania voastră și că este nevoie de un nou spațiu.

1. Specialiștii internaționali spun no room for grow, ceea ce înseamnă ad literam că nu mai există nici-un spațiu pentru creștere, dar care în realitatea românească se traduce cu faptul că angajații sunt înghesuiți din ce în ce mai mult.

Conform unui analize ESOP, un angajat are nevoie de un spațiu propriu în medie de 10 mp, în cazul unui birou corporate și 8 mp, în cazul unui birou executiv. Aceasta este regula, dar în fapt suprafețele scad din ce în ce mai mult, pe măsură ce echipele de lucru se măresc.

Atenție însă, dacă suprafața  pe un post de lucru scade sub 7 mp, înseamnă că este timpul să vă gândiți la un nou sediu, pentru că riscați ca productivitatea angajaților să scadă și să afecteze sănătatea lor.

În afară de statistică, de această cotă a suprafeței de birouri pentru un post de lucru, alte semne în companie mai sunt și faptul că angajații vorbesc la telefon în scop profesional prin bucătării, pe terase, pe holuri, în spații neadecvate, lista cu rezervarea sălilor de meeting este neîncăpătoare și nu poate fi onorată pentru toți solicitanții.

Excepție o fac birourile de tip hot desking, în care suprafețele per post de lucru pot fi reduse sub această cotă, dar ele sunt compensate cu mai multe spații private unde se pot da telefoane sau pot avea loc conversații, ședințe ș.a.m.d fără ca activitatea întregului colectiv să fie perturbată.

2. Biroul actual nu reflectă imaginea companiei, nu se regăsește în cultura organizațională. De exemplu, dacă lucrați cu o echipă de tineri, care trebuie să pună în practică proiecte vizionare, dinamice și au nevoie de creativitate, iar partenerii de afaceri sunt din străinătate, este greu să le creați angajaților un spirit de lucru adecvat într-un spațiu de birouri ponosit, unde nu merge toaleta, aflat într-o clădire de birouri prăfuită și situată într-o zonă aglomerată, cu mult zgomot, dar unde nu există facilități.

Mai trebuie luat în calcul și faptul că periodic, cel puțin o dată la trei ani, trebuie investit în amenajarea birourilor, chiar dacă este vorba doar de igienizare și schimbare de mobilier. Dacă prețul acestei reamenajări periodice iese prea mare pentru rezultatul scontat, înseamnă că este timpul să căutați alt spațiu nou, care să fie bine dotat și poate obține chiar un fit out de la noul proprietar, prin negociere.

3. Plătești prea mult pentru spațiul de birouri actual
Periodic este bine ca managerii companii să scaneze piața imobiliară și să verifice chiriile percepute pentru spațiile de birouri asemănătoare. Și, de ce nu, să facă și un upgrade de spațiu, în ceea ce privește calitatea lui și facilități, dar la același preț.

În 2016-2017, de exemplu, este un moment bun pentru găsit oportunități de închiriere pe piața imobiliară din București, pentru că se construiesc foarte multe clădiri noi și oferta generată este de calitate și la un nivel al chiriei comparabil cu cel al clădirilor existente, care au mai puține facilități. Iar atunci când sunt semnate contracte de preînchiriere, condițiile sunt și mai bune din punct de vedere financiar.

Valul de mutări al marilor companii, precum Vodafone, Oracle, IBM, acest upgrade în masă, duce la rândul lui la eliberarea unor spații bune, la care puțini puteau visa în urmă cu doi trei ani ca poziție și reprezentabilitate.

4. Atunci când faceți interviuri de angajare sunteți întrebați de mediul de lucru și facilitățile oferite angajaților în proximitatea clădirii, precum grădinițe, cantine etc. Marile companii internaționale oferă angajaților nu doar un serviciu, ci și un mediu de lucru, o comunitate pe care o dezvoltă în jurul biroului.

Un angajat poate fi reținut mai mult timp în companie și prin astfel facilități, care le demonstrează că sunt importanți pentru companie – un criteriu care a ieșit pe primul loc în ceea ce privește motivele de alegere a unui nou job în rândul millennials în 2016.

Și mai contează ca noua clădire de birouri să fie cât mai prietenoasă, să îi asigure lumină naturală cât mai multă, să aibă facilități inteligente prin care să își poată regla fiecare iluminatul și căldura/aerul condiționat la postul său de lucru, să aibă spații comune unde să interacționeze, dar și spații private unde să se poată odihni sau relaxa (gen săli de jocuri, de odihnă).

Și, de ce nu, să îi fie drag să vină la birou sau să intre într-o sală de ședințe. Dacă nu aveți astfel de avantaje, va fi greu să angajați oameni noi bine pregătiți și să îi rețineți în companie. Cel mai bine este să închiriați un birou într-o clădire care oferă aceste facilități în interiorul său sau în imediata apropiere.

ESOP Consulting te ajută să găsești sediul de birouri perfect pentru tine și echipa ta. Ofertele imobiliare prezentate pe site-ul nostru sunt selectate pe criterii exigente de calitate și eficiență:

Dacă dorești mai multe informații despre birourile de închiriat din București, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 21 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.



0% comision
Thumb
701 - 16.915 mp

Sema Parc cladirea London

Splaiul Independentei, Bucuresti
  • 14,50€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
214 - 4.543 mp

ART Business Center 5

Caramfil, Bucuresti
  • Preț la cerere!
0% comision
Thumb
270 mp

The Mark Tower

BUZESTI, Bucuresti
  • Preț la cerere!
0% comision
Thumb
196 mp

SPLAY Office Building

Cotroceni, Bucuresti
  • Preț la cerere!

Postari similare

Ce inseamna corporatist? Birouri de inchiriat pentru acest sector de pe piata muncii


„Corporatist” este un termen folosit pentru a descrie o persoana angajata intr-o corporatie sau companie mare. Acesti indivizi lucreaza, in principal, in mediul de afaceri si pot avea diferite roluri si responsabilitati in cadrul companiei. Corporatistii pot lucra in diverse domenii, cum ar fi finantele, tehnologia, marketingul sau resursele umane, si isi desfasoara activitatile in […]


Citeste mai mult

Ce inseamna o cladire nerezidentiala si ce rol joaca ea in cresterea performantei companiei tale?


Un oras aduna sub cupola lui mai mult decat arta si arhitectura, caci fara zona industriala dezvoltarea acestuia ar fi puternic afectata. In concluzie, un oras nu este reprezentat doar de zona centrala, ci si de zonele limitrofe si cartierele muncitoresti, in care, dincolo de cladiri rezidentiale, sunt construite si cladiri nerezidentiale. Ce inseamna o […]


Citeste mai mult

Măsurile OFICIALE privind munca în birourile cu spații comune în sistem deschis – open space în perioada stării de alertă


Toți angajatorii trebuie să asigure condiții și să verifice zilnic ca angajații să poarte obligatoriu măști de protecție, să treacă printr-un triaj la intrarea în fiecare schimb de lucru, când li se ia temperatura și li se observă starea generală de sănătate (să nu aibă simptome de COVID) și să-și dezinfecteze mâinile înainte de intrarea […]


Citeste mai mult