Cand parcarea vinde cladirea

Un element important in solicitarile clientilor care doresc sa inchirieze un birou este rata de parcare pe care proprietatea respectiva o ofera.

In cazul cladirilor de birouri, exista un standard in functie de clasa cladirii, dar si de locatie:

  • Pentru cladirile clasa A si B, pozitionate Central sau in Nord, rata este de 1 loc la 100 mp inchiriati.
  • Pentru cladirile clasa A sau B situate Semicentral, cota este mai generoasa, 1 loc de parcare la 50-70 mp inchiriati.
  • Pentru cladirile de clasa C, de obicei nu exista o regula pentru rata de parcare. Majoritatea sunt cladiri care in trecut au avut alta destinatie, fiind reconvertite ulterior in cladiri de birouri.

De aceea locurile de parcare tin mai mult de posibilitatile zonei sau complexului, cat si de modul in care a fost conceputa cladirea initiala. De exemplu, complexul Sema Parc, are o cota foarte buna a locurile de parcare: 1 loc la 50 mp inchiriati.

Alte cladiri de clasa C garanteaza putine locuri sau deloc, parcarea depinde in acest caz de posibilitatile zonei, pe principiul primului venit.In cazul vilelor, avand in vedere ca vorbim de vile in oras, unde exista o curte de obicei mica, care asigura putine posibilitati de parcare sau deloc, aspectul parcarii este dependent de locatia vilei. Sunt zone in Bucuresti cu strazi largi, cu posibilitati mai mari de parcare.

Astfel de zone sunt: Cotroceni, zona Mariott – 13 Septembrie, zona cuprinsa intre Calea Calarasilor si Bd Pache Protopopescu. In ceea ce priveste costurile parcarior, in cazul cladirilor de birouri care garanteaza parcari, ele reprezinta un cost separat, cuprins intre 100-150 EUR/loc pentru locurile subterane si 35-80 EUR/loc pentru locurile exterioare.

In cazul cladirilor si vilelor situate in zone aerisite, care au posibilitati mai mari de parcare la strada, avantajul e ca locurile nu se platesc, nefiind rezervate, nu sunt nici sigure. De aceea, din ce mai multe companii solicita mai multe locuri de parcare decat in trecut, pentru ca in companii numarul de masini este mai mare decat pana acum. Majoritatea companiilor inteleg limitarile pe care le au in anumite zone si locatii, in sensul ca nu poti sa stai si in P-ta Victoriei si sa ai si locuri de parcare numeroase.

In acelasi timp proprietarii de cladiri e bine sa se gandeasca la solutii, prin care sa raspunda cat mai bine acestei cerinte venite din partea clientilor, ca de exemplu:

  • sa ia in calcul o rata cat mai buna a locurile de parcare,
  •  sa isi faca oferta cat mai competitiva,
  •  sa gaseasca solutii creative: contracte cu primariile de sector, cu companiile de parcari private, etc.

Unii proprietari merg mai departe si ofera ceva in plus clientilor, inclusiv la capitolul parcare:

  • locuri de parcare incluse in pretul ofertei,
  • o rata care este mult mai buna decat altele de la cladirile concurente,
  • un pret mai accesibil pentru locurile de parcare.

Toate acestea pot fi elemente de atractivitate, care pot face diferenta intre cladiri.

Daca ai nevoie de servicii de consultanta imobiliara, ne-ar face placere sa ne cunoastem! Trimite-ne un email si revenim in maxim 24 de ore:[contact-form-7 404 "Not Found"]


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult