Blocurile-vila – din nou la moda
Blocurile tip vila au inceput sa fie construite in perioada interbelica, fiind in mare voga pentru burghezia de atunci. Ele se impuneau drept un spatiu cu personalitate puternica, situat in cele mai selecte zone ale Bucurestiului; arhitectura deosebita, si gradul sporit de intimitate, datorat numarului mic de familii ce convietuiau aici, au transformat aceste locuinte in reperele stilistice ale unui oras elegant.
Din aceleasi ratiuni ca si atunci, blocurile tip vila revin in topul preferintelor, sub forma cladirilor noi, cu finisaje si dotari moderne, ideale pentru a asigura un camin primitor. Asadar, locuintele joase, ce au marcat profund secolul XX, reincep sa constituie cea mai buna alternativa pentru tinerii si familiile active, ce isi doresc sa fie mereu in centrul evenimentelor, dar sa se poata si relaxa in spatiul lor privat.
Vorbim aici de persoane care aspira la un mediu de viata linistit intr-un imobil care sa aduca o nota de distinctie existentei cotidiene. Blocurile de tip vila au o dimensiune mica sau medie, atingand in general 4 sau 5 etaje si oferind intre 2-6 apartamente pe nivel. De regula, aceste cladiri dispun de 2-4 camere, ultimul etaj fiind consacrat unuia sau mai multor penthouse-uri.
Ultimul etaj este in majoritatea cazurilor retras, facilitand comunicarea cu exteriorul si posibilitatea de a amenaja o terasa care sa suplineasca lipsa unei gradini. Locatia ramane in continuare unul din aspectele cheie. Pentru aceste cladiri nu este agreata locatia stradala, pe marile bulevarde sau cu vedere la acestea. Majoritatea clientilor sunt in cautarea linistii, a unei zone cu spatii verzi, care sa le garanteze odihna si aerul cat mai putin poluat. Pentru persoanele interesate de achizitia unui apartament intr-un bloc de tip vila un factor cheie in luarea deciziei este accesibilitatea, atfel spus posibilitatea de a se conecta usor la mijloace variate de transport public.
Ca urmare a acestui fapt, in ultima vreme au devenit interesante pentru clienti zone centrale si semicentrala precum: Cotroceni, 13 Septembrie, Drumul Sarii, Unirii – Calarasi, Unirii – Mall Vitan, Timpuri Noi.
In general, aceste blocuri vila se dezvolta in zone de case, cu un regim de inaltime redus, cu strazi largi si multa vegetatie. Finisajele acestor cladiri sunt fie la un standard peste medie, fie de lux (granit pentru spatiile comune, lift, parchet, termopan). Finisajele sunt bineinteles corelate cu zona: daca aceasta este una cu traditie, ele sunt cel mai adesea de lux, iar daca zona este mai putin consacrata, finisajele vor fi medii plus. Imobilele de acest gen sunt prevazute la subsol cu locuri de parcare si spatii tehnice.
Ceea ce contribuie in mod decisiv la gradul de atractivitate al acestor cladiri este termenul lor relativ scurt de finalizare ( circa 1 an de zile). Pentru a dovedi functionalitatea blocurilor tip vila prezentam in continuare 2 proiecte caracterizate printr-un ritm de vanzare foarte rapid. Primul dintre ele este situat in zona Marriott si va fi livrat in Q3 2008. Dispunerea sa este de S+P+4E+5 retras, oferind in total 41 de apartamente cu : 2 camere (47 mp – 75 mp), 3 camere (76 mp – 146 mp), 4 camere (156 mp).
Cladirea beneficiaza si de duplexuri de 3 sau 4 camere cu suprafete cuprinse intre 126 mp – 130 mp. Pozitionarea imobilului aproape de centrul Bucurestiului, accesul facil catre metrou si alte mijloace de transport in comun, cat si calitatea finisajelor fac din acest proiect o oferta extrem de tentanta. Zona Marriott manifesta in prezent un potential crescut de dezvoltare, atat pe segmentul rezidential cat si pe cel de business, intrucat ofera un bun raport calitate/pret si posibilitatea de a locui intr-un cartier linistit, amplasat la numai cateva minute de centre comerciale si parcuri.
Un alt proiect interesant aflat acum in stadiu de finalizare prezinta 5 nivele: P+ 4 + 5 etaj retras si cate 2 apartamente pe nivel. Imobilul se afla in Vitan pe o strada larga unde se poate parca. Cladirea este alcatuita din apartamente cu 2 (79 mp – 83.34 mp) si 3 camere (112 mp – 223 mp). In concluzie, putem afirma ca blocurile de tip vila au dominat spatiul urban interbelic si dupa toate probabilitatile vor cunoaste o evolutie notabila in anii urmatori.
Ele pot fi considerate cele mai reprezentative intruchipari ale clasicitatii in arhitectura cladirilor din zilele noastre, demonstrand o putere de stabilitate si continuitate, de neegalat. Tinuta lor eleganta, imbina in mod armonios elementele modernitatii cu spiritul nobil al burgheziei de altadata.