Birourile in vile pe val in plina criza

Criza a schimbat numeroase reguli in piata birourilor, insa probabil cel mai mare impact l-a avut asupra spatiilor in vila. Daca pe segmentul cladirilor de birouri au fost inregistrate cresteri semnificative ale ratei de neocupare, de la 2-3% inainte de criza pana catre 18-20% in prezent, piata birourilor in vile a avut o evolutie diferita. S-a redus rata de neocupare de la 26-29% in zonele centrale inainte de criza la 15-18% in T2-2011 si de la 32-35% in zonele semicentrale, inainte de criza, la 22-26% in T2-2011.

In timp ce rata de neocupare la cladirile de birouri a crescut cu peste 500%, rata de neocupare la vile a scazut cu pana la 30-33%, fata de inceputul anului 2008, se arata intr-un studiu de piata al companiei de consultanta ESOP . Aceasta tendinta s-a produs in contextul in care a survenit o schimbare semnificativa in preferintele companiilor medii. Inainte de criza, aceste firme puneau accentul pe imagine si reprezentativitatea spatiului, preferand cladirile de birouri pozitionate central, cu spatii deschise. In ultimii 2 ani, sub presiunea necesitatii de reducere a costurilor, criteriul prioritar a devenit nivelul redus al chiriei si flexibilitatea termenilor contractuali, factori care au condus la o migrare a companiilor medii catre vile, inregistrandu-se o scadere a stocului de birouri in vile la fiecare dintre cele 3 categorii de bugete.

Vilele – solutia salvatoare in criza, pentru companiile medii

Diversitatea solutiilor din piata a fost deosebit de utila in timpul crizei. Exista companii care au vizat in continuare spatiile in cladiri de birouri, in special companiile cu nevoi de peste 600-800 de mp. Pentru companiile care au intre 10 si 60 de angajati, vilele au reprezentat o bula de oxigen mai mult decat necesara in astfel de vremuri.

Ce fac din vile o solutie preferata in vreme de criza? Bugetul, flexibilitatea conditiilor contractuale, chetuielile de intretinere si locurile de parcare fara costuri suplimentare, considera Mirela Raicu, partener la ESOP Consulting.

In prezent companiile medii, care cauta suprafete cuprinse intre 200–600 de mp, doresc perioade contractuale cat mai flexibile, 1, 2 sau 3 ani, insa cu posibilitatea de denuntare unilaterala dupa primele 12 luni in cazul unor evolutii negative a cifrei lor de afaceri. De asemenea doresc cheltuieli reduse de intretinere, iar vilele au unul din cele mai eficiente niveluri, variind intre 1,4 si 1,8 Eu/mp (fata de cladirile de birouri, unde cheltuielile de intretinere sunt cuprinse intre 2,2 – 3,5 Eu/mp). Si nu in ultimul rand, doresc un buget cat mai redus alocat chiriei si locuri de parcare pe care sa le gaseasca usor pe strada langa sediu fara sa fie nevoiti sa plateasca inchirierea acestora.

Piata vilelor este destul de atomizata si mult mai greu de analizat. Studiul de piata din care se desprind concluziilor de mai sus analizeaza informatiile din portofoliului de vile gestionat de ESOP, probabil cea mai mare baza de date a unui broker imobiliar pentru birouri destinate companiilor medii, cuprinzand un numar total de 1.433 de vile, totalizand o suprafata de 487.000 mp. ESOP lucreaza de 9 ani in mod sistematic pe acest segmentul de piata destinat companiilor medii si a creat instrumente utile care pot fi folosite in cunoasterea acestei piete, mai putin explorate” afirma Mirela Raicu, partener la ESOP Consulting.

ESOP previzioneaza ca dupa iesirea Romaniei din criza o parte importanta a companiile medii se vor reintoarce in cladirile de birouri. De aceea opinia noastra este ca proprietarii de vile trebuie sa foloseasca o parte din veniturile obtinute din inchirierea acestor spatii pe timp de criza pentru a investi in renovarea lor, intrucat pe termen mediu si lung va ramane o provocare mentinerea vilelor in parametrii de competitivitate cu cladiri de birouri din ce in ce mai functionale si mai modulabile.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Piața spațiilor de birouri în trimestrul trei a fost trasă în sus de renegocieri


În trimestrul trei din 2020, abia încheiat, piața închirierilor de birouri a cumulat 56.730 mp și s-a apropiat ca volum de același trimestru din 2019, reprezentând circa 88% din acea perioadă, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting. Pentru mai mult de jumătate dintre aceste spații, chiriașii au preferat să rămână în aceleași clădiri […]


Citeste mai mult

Tranzacțiile mari de birouri, de peste 10.000 mp au fost realizate doar de companii din domeniile IT&C și Financiar, în 2019


• Împărțirea pieței de birouri după mărimea spațiilor noi tranzacționate: marii chiriași de birouri au dominat piața în 2019, în București, segmentul tranzacțiilor cu suprafețe de peste 10.000 mp cumulând cel mai mare volum de spații noi tranzacționate • 75% din marii chiriași au fost din domeniul IT&C și 25% din domeniul Financiar Șapte tranzacții […]


Citeste mai mult

Cum s-ar îmbunătăți condițiile de lucru la birou pentru 200.000 angajați din București


În București, peste 200.000 de angajați lucrează în clădiri de birouri construite de firme private, care au o vechime mai mare de 10 ani și peste 250.000 de angajați sunt în clădiri de birouri inaugurate în ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de compania imobiliară ESOP Consulting l CORFAC International. Chiriașii caută clădiri noi […]


Citeste mai mult

Adaugati un comentariu nou

*/ ?>