Imobilele de birouri

Birouri pentru IMM-uri, o investitie profitabila

Investitiile in imobilele de birouri din Bucuresti ofera unul dintre cele mai ridicare randamente din Europa, aproximativ 15%. In urmatoarea perioada va avea loc o segmentare mai pronuntata a pietei de birouri din Capitala.

Pe langa fondurile de investitii si developerii care investesc in proiecte imobiliare de anvergura, credem ca vor aparea si investitori care vor dezvolta proiecte de dimensiuni reduse pentru companiile mici si mijlocii. “Cererea mare venita din partea acestor companii si lipsa birourilor special construite pentru IMM-uri, reprezinta argumente solide pentru investitorii care doresc sa valorifice situatie existenta in acest moment in Bucuresti”, afirma Alexandru Petrescu, director departament investitii la agentia imobiliara Esop.

Pentru un investitor care doreste sa investeasca 700.000 -1.500.000 $ intr-o cladire de birouri, IMM-urile sunt cel mai potrivit segment de piata pe care trebuie sa-l vizeze.

In cateva cuvinte situatie de pe piata este urmatoarea:

  • Cererea: numarul cererile de spatii calitative a crescut constant in ultima vreme: – se cauta suprafete de 100 -400 mp, cladiri solide, reprezentative, situate in zona centrala sau semicentrala, pozitionare buna fata de mijloacele de transport in comun, finisaje de calitate si spatii de parcare. Bugetele de care dispun aceste companii sunt situate intre 7 si 13 $ / mp, dar cele mai intalnite bugete sunt de 10-11 $ / mp.
    .
  • Oferta: din pacate oferta nu a tinut pasul cu cererea, iar putinele investitii care s-au facut in cladiri de birouri destinate acestui segment de piata, fie nu au reusit sa gaseasca un echilibru intre calitate si pret, fie au fost alese zone care nu avantajeaza o firma aflata in cautarea unui sediu nou.

Majoritatea IMM-urilor isi doresc un spatiu in cladiri de birouri, dar de cele mai multe ori cerintele lor nu sunt satifacute de ofertele existente in acest moment pe piata. De aceea preferintele lor se indreapta spre vile. Sunt solicitate vilele noi sau renovate deoarece si IMM-urile tin la imaginea lor.

Investitii pentru segmentul de piata al IMM-urilor

Reprezentantii Esop considera ca exista doua modalitati de a investi pe aceasta piata:

  • 1) pentru cei care au resurse financiare cuprinse intre 100.000-500.000 $ achizitionarea si renovarea vilelor este o modalitate eficienta de investitie.
    .
  • 2) pentru cei ce pot investi sume de pana la 1.500.000 $, orientarea spre piata cladirilor destinate IMM-urilor, este una dintre cele mai profitabile variante. Cladirile de birouri pentru IMM-uri trebuie sa aiba suprafete de 200 – 400 mp /nivel, dar spatiul trebuie sa fie flexibil, pentru a se inchiria si suprafete mai mici, de 100 – 200 mp. Acest lucru presupune functionarea independenta a spatiilor rezultate prin divizarea unui etaj.

“Se cere o pozitie accesibila a cladirii si un bun raport calitate-pret. Chirii care pot fi solicitate sunt cuprinse intre 9-12 $/mp, in functie de locatie si finisaje” a afirmat in incheiere Alexandru Petrescu Director Departament Investitii ESOP Consulting.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult