Imobilele de birouri

Birouri pentru IMM-uri, o investitie profitabila

Investitiile in imobilele de birouri din Bucuresti ofera unul dintre cele mai ridicare randamente din Europa, aproximativ 15%. In urmatoarea perioada va avea loc o segmentare mai pronuntata a pietei de birouri din Capitala.

Pe langa fondurile de investitii si developerii care investesc in proiecte imobiliare de anvergura, credem ca vor aparea si investitori care vor dezvolta proiecte de dimensiuni reduse pentru companiile mici si mijlocii. “Cererea mare venita din partea acestor companii si lipsa birourilor special construite pentru IMM-uri, reprezinta argumente solide pentru investitorii care doresc sa valorifice situatie existenta in acest moment in Bucuresti”, afirma Alexandru Petrescu, director departament investitii la agentia imobiliara Esop.

Pentru un investitor care doreste sa investeasca 700.000 -1.500.000 $ intr-o cladire de birouri, IMM-urile sunt cel mai potrivit segment de piata pe care trebuie sa-l vizeze.

In cateva cuvinte situatie de pe piata este urmatoarea:

  • Cererea: numarul cererile de spatii calitative a crescut constant in ultima vreme: – se cauta suprafete de 100 -400 mp, cladiri solide, reprezentative, situate in zona centrala sau semicentrala, pozitionare buna fata de mijloacele de transport in comun, finisaje de calitate si spatii de parcare. Bugetele de care dispun aceste companii sunt situate intre 7 si 13 $ / mp, dar cele mai intalnite bugete sunt de 10-11 $ / mp.
    .
  • Oferta: din pacate oferta nu a tinut pasul cu cererea, iar putinele investitii care s-au facut in cladiri de birouri destinate acestui segment de piata, fie nu au reusit sa gaseasca un echilibru intre calitate si pret, fie au fost alese zone care nu avantajeaza o firma aflata in cautarea unui sediu nou.

Majoritatea IMM-urilor isi doresc un spatiu in cladiri de birouri, dar de cele mai multe ori cerintele lor nu sunt satifacute de ofertele existente in acest moment pe piata. De aceea preferintele lor se indreapta spre vile. Sunt solicitate vilele noi sau renovate deoarece si IMM-urile tin la imaginea lor.

Investitii pentru segmentul de piata al IMM-urilor

Reprezentantii Esop considera ca exista doua modalitati de a investi pe aceasta piata:

  • 1) pentru cei care au resurse financiare cuprinse intre 100.000-500.000 $ achizitionarea si renovarea vilelor este o modalitate eficienta de investitie.
    .
  • 2) pentru cei ce pot investi sume de pana la 1.500.000 $, orientarea spre piata cladirilor destinate IMM-urilor, este una dintre cele mai profitabile variante. Cladirile de birouri pentru IMM-uri trebuie sa aiba suprafete de 200 – 400 mp /nivel, dar spatiul trebuie sa fie flexibil, pentru a se inchiria si suprafete mai mici, de 100 – 200 mp. Acest lucru presupune functionarea independenta a spatiilor rezultate prin divizarea unui etaj.

“Se cere o pozitie accesibila a cladirii si un bun raport calitate-pret. Chirii care pot fi solicitate sunt cuprinse intre 9-12 $/mp, in functie de locatie si finisaje” a afirmat in incheiere Alexandru Petrescu Director Departament Investitii ESOP Consulting.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult