Bilant birouri in tara

Bilant birouri in tara: tranzactii cu 60% ai mari in orase din afara Capitalei

[fusion_text]In 2014, piata birourilor din afara Capitalei a cunoscut al treilea an consecutiv de crestere importanta. In orasele din tara, principalele tranzactii au cumulat anul trecut un volum de 37.377 mp inchiriati, cu 60% mai mult decat in anul 2013 si de peste 7 ori mai mult decat in 2012. Principalele trei orase de interes au fost Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, ce detin si printre cele mai ridicate stocuri de spatii de birou de clasa A si B din afara Bucurestiului.

„ESOP a consiliat tranzactionarea unei suprafete totale de aproximativ 4.000 mp, ce a fost contractata la inceputul acestui an, reprezentand aproximativ 10% din volumul tranzactionat in 2014. De asemenea, am observat ca dupa primul val al dezvoltarii oraselor mari din tara, precum Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, urmeaza al doilea val de centre universitare, in cadrul ESOP deruland in prezent analize si negocieri de inchiriere spatii de birouri in orase precum Craiova, Targoviste si Targu-Mures”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

In comparatie cu anul 2013, cand majoritatea tranzactiilor erau generate de companii din domeniul IT&C, 2014 si inceputul lui 2015 a consemnat relocari sau preinchirieri pentru companii din mai multe industrii: energie, automotive, industrie, IT&C. Astfel, putem constata diversificarea companiilor ce isi muta zona de interes din Capitala catre principalele orase, pe fondul dezvoltarii de proiecte de calitate si al ofertei superioare de forta de munca.

Topul oraselor in ceea ce priveste tranzactiile de birouri

top-orase-birouri-2014In ceea ce priveste topul oraselor la nivelul intregii tari, orase alese pentru sedii de birouri sau puncte de lucru pentru marile companii, in 2014, pe primul loc se afla Bucurestiul, pe locul doi Cluj-Napoca, pe locul trei – Timisoara, pe locul patru – Iasi si pe locul cinci orasul Ploiesti.
.
Printre marii chiriasi care au ales alte orase decat Capitala se numara Recall, Bombardier, E On, EBS Romania, HP, Accesa si Genpact –care au ales orasul Cluj-Napoca, ZTE, Microsoft, Linde Gaz, Accenture si Continental –care au preferat Timisoara, OSF si GFK ce au mers la Iasi si Webhelp ce s-a indreptat spre Ploiesti..

„In contextul in care motorul acestei dinamici de extindere a multor companii in orasele din tara il constituie nevoia companiilor de a accesa forta de munca competitiva si calificata, credem ca se contureaza o oportunitate – si prioritate totodata – pentru autoritatile locale: dezvoltarea infrastructurii de acces si a mijloacelor de transport public intre orasele mari pe de o parte si localitatile din suburbii sau micile orase din proximitate, pe de alta parte, pentru a asigura un flux constant de forta de munca, pe termen mediu si lung si conservarea in timp a atractivitatii respectivei regiuni in fata angajatorilor”, considera Alexandru Petrescu, managerul ESOP.

Daca ai nevoie de servicii de consultanta imobiliara, ne-ar face placere sa ne cunoastem! Trimite-ne un email si revenim in maxim 24 de ore:[contact-form-7 404 "Not Found"]


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult