Analiza spatiilor de birouri in T1 2013

In T1 2013: tranzactiile de pana la 1.000 mp au avut cea mai mare pondere din piata

  • I. ESOP Consulting este lider pe cel mai dinamic segment al tranzactiilor de relocare, cel cu suprafete de pana in 1.000 mp; Cum este impartita piata, in functie de marimea suprafetelor
  • II. Structura tranzactiilor din piata birourilor in T1 din punct de vedere al tipului tranzactiei. Cum au evoluat, inchirierile, pre-inchirierile si renegocierile

I. ESOP Consulting este lider pe segmentul tranzactiilor cu birouri de relocari de pana in 1.000 mp

In primul trimestru din 2013, cel mai mare volum de metri patrati tranzactionati s-a inregistrat pe segmentul relocarilor de companii cu suprafete de pana in 1.000 mp, mai exact 44%, in timp ce suprafetele cuprinse intre 1.000 – 3.000 mp au inregistrat o pondere de 37%, iar tranzactiile de peste 3.000 mp – doar 19%.

„Piata companiilor medii a fost una deosebit de dinamica in 2013. Sunt companiile care reactioneaza cel mai rapid la schimbarile si deopotriva oportunitatile pietei. Iar momentul de fata este unul favorabil, cu cladiri de birouri interesante in piata, cu o flexibilitate crescuta a contractelor de inchiriere, fapt pentru care numeroase companii medii au actionat, in sensul securizarii acestor solutii”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting | CORFAC International.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, relocarile de companii de pana in 1.000 mp au inregistrat o crestere de 15 procente, de la 29% in T1 2012, la 44% in T1 2013. Din punct de vedere numeric, in T1 2012 s-au inregistrat 35 tranzactii pe acest segment, in timp ce in 2013 numarul a crescut la 47 tranzactii.

ESOP Consulting este in T1 2013 lider pe acest segment aflat in expansiune, ajungand la o cota de piata de 57% din totalul tranzactiilor cu spatii de pana in 1.000 mp. De altfel, fata de aceeasi perioada a anului trecut, compania a raportat o crestere a volumului tranzactiilor cu peste 30%.

Segmentul tranzactiilor cu suprafete cuprinse intre 1.001 mp si 3.000 mp a inregistrat o crestere de 12%, de la o pondere de 25% in totalul relocarilor in T1 2012, la 37% in T1 2013.

In schimb, segmentul tranzactiilor cu suprafete egale si peste 3.000 mp a inregistrat o scadere importanta, de la 22.946 mp in T1 2012, la 7.000 mp in primul trimestru al acestui an.

STRUCTURA TRANZACTIILOR DE RELOCARE (in cladiri existente sau in curs de constructie) in T1 2012 versus T1 2013

II Tranzactiile de inchiriere in spatii in cladiri existente au dominat relocarile din T1 2013

Trimestrul 1 a fost dominat de tranzactiile de inchiriere (realizate pentru cladiri existente), o pondere de 58% din totalul tranzactiilor. Fata de trimestrul 1 din 2012, cresterea inregistrata a fost de 41% (respectiv 9.583 mp).

Pre-inchirierile (tranzactii realizate in cladiri in curs de constructie) au inregistrat o cota destul de redusa, de numai 5%, cumuland 2.671 mp. In primul trimestru din 2012, singura tranzactie de preinchiriere, cu o suprafata de 22.946 mp a ridicat cota acest segment la 46% din suprafata totala inchiriata la nivelul intregii piete.

Este de asteptat insa ca acest segment sa creasca in perioada imediat urmatoare, ca urmare a numarului mare de proiecte aflate in executie.

Si tranzactiile de renegociere / reinnoire de contracte au avut o ascensiune importanta, inregistrand un nivel de 3 ori mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Urmatorii doi ani se prefigureaza drept o perioada dinamica, in special sub influenta unor proiecte noi aflate in dezvoltare, ce vor aduce pe piata peste 150.000 mp de spatii de birouri de cea mai buna calitate, la chirii deosebit de competitive. Anul 2013 este anul in care probabil principalele tranzactii vor viza aceste imobile”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult