2019 versus 2009 pe piața spațiilor de birouri: chirii cu 7% mai mici pe segmentul premium și alți poli de business

COMUNICAT DE PRESĂ

În acest an, se estimează că se vor livra 365.779 mp de spații de birouri de clasă superioară A și B, iar în urmă cu 10 ani, la începutul lui 2009, se estima că se vor livra 390.100 mp, potrivit datelor de piață ale companiei de consultanță ESOP Consulting, o parte dintre proiecte fiind însă amânate pentru anii următori.

„În 2009, layout-ul la nivelul clădirilor de birouri în construcție era diferit, majoritatea proiectelor fiind clădiri individuale, single phase, de talie mică sau mijlocie, în zone centrale sau ultracentrale și existau doar câteva parcuri mari de business în dezvoltare, în mare parte în zone mai îndepărtate de centru, precum Global City în Pipera sau Willbrook Platinum in Băneasa. Acum, majoritatea spațiilor de birouri anunțate în 2019 sunt în proiecte mari, parcuri de business cu mai multe faze de dezvoltare, unele chiar cu un mixt de spații, birouri și retail sau birouri și rezidențial, în zone centrale sau bine poziționate, în apropierea stațiilor de metrou”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

În 2009, pe primul loc în top se afla zona de centru-nord (Victoria-Floreasca-Barbu Văcărescu) (43%), pe locul doi zona de nord (Pipera-Băneasa) (28%) și pe locul trei zona ultracentrală (Unirii-Universitate-Romana) (17%), restul de 12% fiind împărțit între zonele central -vest (Grozăvești-Politehnică-Semănătoarea), sud (Eroii Revoluției-Olteniței) și de vest (Preciziei). Doar 2% din livrările de atunci se anunțau în zona de centru -vest, aflată astăzi pe primul loc.

grafic_birouri_2019_10_ani_livrari_chirii
Astăzi oferta s-a diversificat, existând mai mulți poli de business în București. În topul zonelor din București în 2019 pe primul loc se află zona de centru-vest Politehnică-Orhideea -Grozăvești, cu o pondere de 27%, pe locul doi este zona de centru-nord (Victoriei-Floreasca-Barbu Văcărescu) și pe locul trei zona Expoziției, urmată foarte aproape de zona de vest (Preciziei), zona ultracentrală (Unirii-Universitate-Romana) și cea de centru-est (Timpuri Noi – Tineretului).

Printre clădirile aflate în construcție și prevăzute a se livra la începutul anului 2009 se numărau City Gate, Metropolis Center, Excelsior BC, Matrix BC, Olympia Tower, Global City și Willbrook Platinum, UTI Headquarters, Calea Victoriei 145.
De cealaltă parte, printre clădirile de birouri aflate în construcție și prevăzute a se livra în acest an se numără The Bridge 2, Business Garden Bucharest 1,2 și 3, The Light Phase 1, The Mark, Expo Business Park 1, 2 și 3, Equilibrium 1, Oregon Park Building C, Timpuri Noi Square 3.

În 2009, se anunța prima clădire verde, în 2019 toate clădirile de birouri de clasă A ce se vor livra au certificate LEED, BREEAM sau WELL

Proiectul City Gate a fost pionier în piața spațiilor de birouri, fiind primul proiect pre-certificat LEED Gold din România, în 2009 fiind lansat la pre-închiriere.
În acest an, toate clădirile de birouri de clasă A aflate în lucru sunt pre-certificate ca și clădiri verzi, în mai multe sisteme internaționale LEED, BREEAM sau WELL și o mare parte dintre cele de clasă B+ au în vedere o astfel de certificare.

Cererea s-a diversificat și a crescut ponderea segmentului de tranzacții mari, corporate

În ceea ce privește tranzacțiile actuale, cererea vine în principal din domeniul IT&C, BPO și outsourcing, în timp ce în 2009 tranzacțiile corporate veneau din partea companiilor din domeniul financiar-bancar și din domeniul serviciilor profesionale.
Dacă în studiul de piață realizat la începutul anului 2009 pentru tranzacțiile din 2008, au fost înregistrate doar nouă tranzacții mari, de peste 2.300 mp spații de birouri, în studiul de piață realizat la începutul anului 2019 pentru tranzacțiile din 2018 s-au înregistrat 43 de tranzacții cu suprafețe mai mari de 2.300 mp, la nivelul întregii țări. În 2008, tranzacții mari se realizau doar în București, în timp ce în 2018 tranzacții mari s-au încheiat și în orașe mari precum Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Craiova.
Cea mai mare tranzacție în 2008 a fost închirierea unui spațiu de birouri cu o suprafață de 12.000 mp, de către ABN Amro Bank, pe locul doi în top situându-se închirierea unui spațiu de birouri de 7.300 mp, de către IPSOS Interactive, în Sema Park, prin intermediul ESOP și pe locul trei închirierea unui spațiu de birouri cu o suprafață de 3.574 mp de către Ernst&Young. Printre companiile care mai închiriau spații mari la acea dată se mai numără Honeywell, TeamNet, Alvarion, Enel, UPC și Microsoft. La acea dată, Microsoft pre-închiria 2.500 mp, în City Gate.
În 2018, cea mai mare tranzacție a fost realizată de Microsoft, dar cu un spațiu de 10 ori mai mare, semnând un contract de pre-închiriere pentru o suprafață de 23.500 mp, în viitoarea clădire Campus 6.2 și o parte din Campus 6.3. Pe locul doi în topul tranzacțiilor din 2008 se afl[ un contract de prelungire semnat de către Nokia, pentru un spațiu de birouri de 16.750 mp și pe locul trei un contract pentru un spațiu de 13.000 mp, semnat de Accenture. Alți mari chiriași din 2018 au fost IBM (9.900 mp), Pwc (8.000 mp), SAP (6.000 mp), Huawei (6.300 mp), Mindspace (5.500 mp), Dell Services (6.600 mp), Schlumberger (4.500 mp), Thales (5.313 mp), Siemens (5.000 mp) și Oracle (5.500 mp).

„Profilul chiriașilor s-a schimbat, atunci în rândul tranzacțiilor corporate de birouri se aflau în top companiile din domeniile financiar-bancar și al serviciilor profesionale, acum predomină domeniul IT&C, BPO și outsourcing. Acest trend credem ca se va menține și în următorii 3-4 ani. Aproape jumătate dintre spațiile de birouri de clasă A și B prevăzute a se livra în 2019 sunt pre-închiriate, iar chiriașii găsesc acum spații de calitate, cu chirii mai avantajoase decât în 2009 și cu posibilități de extindere în fazele ulterioare ale dezvoltării parcurilor de afaceri”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult