Ce cladiri de birouri se vor da in folosinta in Bucuresti, in 2023

Pentru anul 2023 este preconizata livrarea a numai aprox. 153.000 mp de spatii de birouri de clasa superioara.

Ritmul construirii de cladiri de birouri a incetinit in Bucuresti simtitor in ultimii ani, iar 2022 a fost primul an in care acest lucru a fost vizibil. O parte dintre proiectele multifazice programate au mai amanat dezvoltarea fazelor finale, astfel incat pana la finalul lui 2022, suprafata livrata se ridica la 107.000 mp, o scadere de aprox. 55% fata de livrarile medii din ultimii 3 ani.

Distributia livrarilor pe zone in 2023 va fi destul de echilibrata, cu 35% din spatiile noi in Centru-Nord, 23% in Centru-Sud si 22% in Centru-Vest.

Cel mai mare proiect ca dimensiune se afla situat in zona de Centru-Sud, si este cladirea 2 din ansamblul U-Center.

Finalizarea sa este asteptata pentru a doua jumatate a anului. Cladirea va avea 35.000 mp inchiriabili si standardele deja aplicate in prima cladire, pentru care s-au obtinut certificarile LEED Platinum si WELL Health&Safety. Pe langa sistemul BMS performant, sistemul de climatizare cu imbunatatiri conform cerintelor post pandemice si tehnologie de indrumare a vizitatorilor, cladirea ca avea si sistem de alocare dinamica a parcarilor, ce creste eficienta utilizarii cu peste 40%.

Prima cladire livrata in 2023, chiar in prima luna a anului, este faza a 2-a a proiectului ONE Cotroceni, situata in zona Central-Vestica.

Cu o suprafata de 34.000mp inchiriabili, ONE Cotroceni II va oferi spatii de birouri performante si cu consum redus de energie, la nivel de certificare LEED Platinum si WELL, precum si o rata buna de alocare a locurilor de parcare.

In zona Expozitiei se vor finaliza in 2023 doua cladiri de birouri. Amplasate in apropierea altor proiecte de birouri moderne, cum sunt City Gate, S-Park si Bucharest Business Park, acestea vor continua dezvoltarea unuia dintre principalii poli de business din Bucuresti, unde isi au sediul numeroase companii de prestigiu.

Cladirea A din cadrul ansamblului @Expo va marca definitivarea proiectului, cladirile B1 si B2 fiind predate anul acesta.

Acesta va avea spații inchiriabile de birouri de clasă A cu un total de 28.300 mp, pre-certificate BREEAM Excellent. @Expo clădirea A va avea parcare de biciclete, stații de încărcare a mașinilor electrice, iluminat pe bază de senzori și cu sistem LED și are prevăzute magazine și spații de servicii la parter.

Tot in zona Expozitiei-Presei Libere se regaseste proiectul Muse. Ea va fi finalizata in prima jumatate a anului 2023 si va avea 7.000 mp de spatii de birouri clasa A, dispusi pe parter, sase etaje pentru birouri si trei subsoluri cu 150 de locuri de parcare.

Muse va avea un design modern, cu cortina de sticla cu variatii de transparenta si terase ample.

Si in zona Barbu Vacarescu se va completa unul din proiectele aflate in constructie, demarat in anul 2016. Cladirea Equilibrium II va avea un total de 19.386 mp. Spațiile de birouri vor fi de clasă A, o semnătură aparte a proiectului fiind spațiul verde mare, din fața celor două clădiri de birouri, care permite petrecerea unui timp mai îndelungat în aer liber, pentru networking și relaxare. În această zonă verde, vibrantă, sunt prevăzute acoperire WiFi și mobilier urban, adecvat și muncii în aer liber. Equilibrium beneficiază și de parcări de biciclete, vestiare, un punct de unde se pot închiria biciclete și stații de încărcare a mașinilor electrice.

Ultracentral, se asteapta livrarea unor cladiri de tip boutique, de talie mica, precum si un proiect de reconversie.

Dintre cladirile noi, deocamdata doar cladirea Arghezi 4 are termenul de livrare stabilit pentru 2023.

Arghezi 4 va fi o cladire tip boutique, cu suprafata de 7533mp, cu sapte niveluri pentru birouri, parter cu destinatie comerciala si trei niveluri subterane cu 100 de locuri de parcare. Situata in proximitatea Pietei Universitatii si a Centrului Vechi, cladirea este pozitionata perfect pentru a avea acces la toate tipurile de mijloace de transport in comun, la restaurante si cafenele pentru intalniri de afaceri sau after-hours, locatii de shopping si recreere.

Dintre dotarile cladirii amintim sistemul BMS, statiile de incarcare a masinilor electrice, facilitatile pentru biciclisti (parcari, vestiare, dusuri), terasa pe fiecare etaj si gradina privata.

Pe bulevardul I.C. Bratianu, este in lucru si se va definitiva reconversia unei cladiri istorice cu opt niveluri si 2300 mp. Consolidata si renovata total, cu finisaje moderne si spatii largi ce permit compartimentari dupa nevoile chiriasilor, aceasta se adreseaza companiilor ce isi doresc un sediu ultracentral, intr-un imobil cu vizibilitate si acces imediat atat la mijloacele de transport in comun, cat si la obiectivele si facilitatile oferite de centrul istoric al Bucurestiului.

Pe terasa ultimului etaj, ce beneficiaza de o vedere panoramica asupra intregului centru al Bucurestiului, exista un spatiu generos ideal pentru un sky bar. O locatie de altfel ideala pentru un astfel de spatiu, conectata direct la pulsul capitalei.

Pe ansamblu insa, 2023 ramane un an cu un nivel scazut de spatii de birouri noi a fi livrate, iar putinele proiecte de birouri disponibile sa fie intr-o pozitie privilegiata, in pofida impactului muncii hibride.

Dacă dorești mai multe informații despre birourile de închiriat din Bucuresti, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Mirela Raicu

Partener Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International, coordonator al diviziei Spatii de Birouri Corporate, cu 18 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.

Postari similare

CityZen: regenerare urbană a unui ansamblu industrial emblematic din București


În era în care dezvoltarea urbană și nevoile corporațiilor se intersectează, proiectele de reconversie a clădirilor vechi devin din ce în ce mai populare. Un astfel de exemplu este proiectul CityZen din București, care transformă o fostă fabrică într-un complex multifunctional. CityZen va fi dezvoltat pe un teren de 9 hectare, reprezentând o porțiune din […]


Citeste mai mult

ARC Project: O noua cladire de birouri de clasa A in polul de business din zona Centru-Vest


In zona Orhideelor – Grozavesti, este in curs de demarare proiectul ARC, o cladire ce va aduce pe piata 30.000 mp de spatii birouri de clasa A, si o serie de avantaje pentru companiile care isi doresc sa isi deschida sau sa isi extinda sediul in Bucuresti. ARC Project este situata in langa Business Garden […]


Citeste mai mult

AFI LOFT – Un nou proiect de birouri in dezvoltare, prin extinderea AFI Cotroceni Mall


AFI Europe, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania, a demarat constructia proiectului AFI Loft – o noua dezvoltare de birouri de 15.500 mp, ce va fi integrata in mall-ul AFI Palace Cotroceni. Mall-ul s-a dezvoltat drept o adevarata ancora pentru un ceea ce a devenit in timp un proiect cu functiune mixta […]


Citeste mai mult